PLESNI FILMOVI

28. kolovoz 20h

PLESNI FILMOVI

Mala dvorana Kazališta lutaka Zadar

GENERATOR POVRATKA

Projekt Generator Povratka serija je istraživačkih rezidencijalnih susreta koji su za svoj cilj imali generiranje i eksperimentiranje s formom kratkih koreografskih materijala.

Autorice za zajedničku polaznu točku istraživanja uzimaju njihov tjelesni vokabular temeljen na poznatim i iskustveno dostupnim sjećanjima.

Projekt je rezultirao sa dva viđenja prošlosti kao prostora za ponovnu plesnu interpretaciju – sa dva eksperimentalna kratka filma: Chapter Sea Lade Petrovski Ternovšek i Mȏre Móra Matee Bilosnić,te izložbom fotografija. Autorice za polaznu točku istraživanja uzimaju njihov tjelesni vokabular temeljen na poznatim i iskustveno dostupnim sjećanjima.

Lada Petrovski Ternovšek rođena 1985. u Zadru. Kao slobodna umjetnica sudjelovala je u brojnim projektima kao autorica, koreografkinja, plesačica i savjetnica za  scenski pokret. Članica je Zadarskog plesnog ansambla. Ostvarila je petogodišnju suradnju sa slovenskom plesnom kompanijom EnKnap te u posljednje tri godine izdvaja sljedeće projekte:”Pursuit of happiness”-Nature theatre of Oklahoma, s kojima gostuje na brojnim relevantnim kazališnim i plesnim festivalima diljem svijeta. Zatim “Dark Union” – Jozef Nadj, “Set-reset”- (Trisha Brown) Kathleen Fisher. Za navedene projekte primila je i grupnu Župančićevu nagradu grada Ljubljane.Bavi se podučavanjem suvremenih plesnih i performativnih tehnika za djecu i odrasle u Hrvatskoj i Sloveniji. Sudjeluje u organizaciji Monoplay festivala kao stalna članica produkcijskog tima.

Matea Bilosnić je multimedijalna umjetnica sa bazom u suvremenom plesu i kazalištu.

Diplomirala je na Salzburg Experimental Academy of Dance u Austriji. Članica je Zadarskog plesnog ansambla s kojim surađuje kao koreografkinja, izvođačica, fotografkinja i snimateljica. Dio je produkcijskog tima Stream Zadar edukativne platforme i Monoplay festivala suvremenog plesa. Osim u Hrvatskoj djelovala je i Sloveniji, kao dio plesnog ansambla En Knap s kojim dijeli grupnu Župančičevu nagradu za doprinos u kulturi gradu Ljubljani. Kao koreografkinja i oblikovateljica scenskog pokreta surađuje s mnogobrojnim kazalištima u Hrvatskoj: Kazlište Marina Držića, Teatar &td, Gradsko kazalište Trešnja, Kazalište Komedija, HNK Zadar.

Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografsko ostvarenje za predstavu Gozd – danse macabre u produkciji Zadarskog plesnog ansambla.

Pod umjetničkim imenom Meteo kreira glazbu i video radove.

THE POETIC BODY

Sadašnjost u kombinaciji sa kompozicijskim okvirom i prostorom stvaraju živi performans koji je zabilježen ovim video projektom. Trodnevna radionica plesne improvizacije i kompozicije održana je u Rijeci.

Koncept i režija: Kristina Paunovski
Kamera: Tina Kadoić
Lokacija: Exportdrvo, izložba Terra Effluviens. Kustoski koncept Nikola Bojić.
Posebno hvala Drugo More, Rijeka 2020 i Nikola Bojić.
Sudjelovali/e:
Anja Domljanović, Ana Marija Eres, Ema Istuk. Izabel Susanj, Kaja Borse, Katarina Baresic, Klara Tomljanovic, Kristina Paunovski, Lara Drljaca, Leon Di Giorgi, Nikolina Samardzic, Mateo Babic, Noemi Dessardo, Petra Velepic

Kristina Paunovski rođena je u Rijeci. Trenutno je studentica akademije vizualnih umjetnosti AVA u Ljubljani. Prethodno je završila Menadžment događaja i slobodnog  vremena, univ. bacc. oec. (FMTU), te studirala na plesnoj akademiji AHK-Amsterdam School of the Arts, smjer plesne pedagogije (2010.-2011.).

Umjetnička direktorica Plesnog centra K2K gdje podučava ples, koreografira te djeluje kao moderatorica. Osnivačica je ARTissue platforme koja se bavi istraživanjem pokreta i vizualnih umjetnosti.

Paunovski se u svom radu fokusira na istraživanje contemporary i hip hop vokabulara. Polje interesa su granice izmedju fizičkog i virtualnog, underground i komercijalnog te pod zadnje i na inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama.

Autorica radova “Body Exhibition” – Izložba tijela, predstave “ARTissue – Situacije”, “Izložba fotografija”, te različitih site-specific performansa. Trenutni angažman ostvaruje u HNK Ivana pl. Zajca u ulozi koreografkinje u novoj predstavi talijanske drame “Alfa Romeo Jankovits”. Plesala je u mjuziklu “EVITA”, predstavi HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, kao izvodjačica sudjelovala je u predstavama “Grit”, ” Games of Zen”, “Jukebox” itd. Organizatorica je festivala kreativnosti: kRI
ˈeɪshən project 14’15’17 u Rijeci.

LYDIA’S REHEARSALS – The Afternoon Session

Video kombinira stop motion animaciju i pokretne slike. Kroz video pratimo plesačicu Lidiju (lutku) tijekom probe u iznajmljenom studiju. Ona istražuje pokrete i improvizira sa raznim predmetima u potrazi za idejama za novi projekt. Tijekom probe doživljava momente inspiracije i momente kreativne blokade (ili sindroma prazne stranice), stanjima s kojima se mnogi umjetnici mogu poistovijetiti. Video je napravljen iz želje da se oživi predmet (lutka) i iz želje za prostorom i uvijetima za probu kada to (zbog lockdowna) nije bilo moguće.

The video combines a stop motion animation and moving image technique. In the video we follow a dancer Lydia (a doll) as she rehearses in a hired studio. She explores movements and improvises with various objects in search of ideas for a new project. Throughout the session she experiences moments of inspiration and moments of creative blockage (or blank page syndrome), phenomena many artists can relate to. The video is created out of desire to animate an object (the doll) by giving it a ‘living appearance’ and out of desire to create a ‘studio space and time’ when (due to the lockdown) that wasn’t an option.

Video: Stošija Zrinski
Music: ELPHANT, Unrest
Thanks to: Tomislav Zrinski, Miranda Pennell, Gabriela Tropia

Stošija Zrinski was born in Zadar, Croatia. She started her professional career at Zadar Dance Company. She completed her bachelor of science degree in Textile and  Fashion Design at the University of Zagreb, Faculty of Textile Technology. For many years she has been working as a freelance dancer, choreographer and dance teacher. She worked as an actress, dancer and puppeteer in plays for children in the Budilica Theatre. She also worked as a choreographer and dance teacher in Zadar Dance Company and Shadows Dance Theatre. Recently she has been exploring solo work and has been collaborating as a dancer with an artistic organisation Fronesis. She created solos From a Child’s Drawing, Cloud Deluxe, 18 Degrees Below the Horizon and a short piece Dwelling Place. Her solos and group choreographies have been shown at festivals, theaters and events such as Dance Week Festival, Zagreb Dance Centre, Monoplay, European Theatre Night, Sibenic Dance Festival, Dubrava Children’s Theatre, Improspekcije, Nosi se Teatro Verrdi. Currently she is undertaking her masters degree at the London Contemporary Dance School.

Stošija Zrinski je rođena u Zadru. Profesionalnu karijeru je započela u Zadarskom plesnom ansamblu. Diplomirala je dizajn tekstila i odijeće na Tekstilno – Tehnološkom  fakultetu u Zagrebu.

Niz godina radi kao plesačica suvremenog plesa, koreografkinja i pedagoginja. Radila je kao glumica, plesačica i lutkarica u dječjim predstavama Kazališta Budilica, te kao koreograf i pedagog u Zadarskom plesnom ansamblu i Plesnom teatru Sjene. Posljednjih godina istražuje solo formu i surađuje kao plesačica s umjetničkom organizacijom Fronesis. Autor je solo radova From a Child’s Drawing, Cloud Deluxe, 18 Degrees Below the Horizon i Dwelling Place. Njezina sola i grupne koreografije prikazane su na festivalima, u kazalištima i događajima kao što su Tjedan suvremenog plesa, Zagrebački plesni centar, Monoplay, Noć kazališta, Šibenski plesni festival, Dječje Kazalište Dubrava, Improspekcije, Nosi se Teatro Verrdi. Trenutno je na magisteriju na London Contemporary Dance School.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Subota, 28.08.2021.
20:00
Vrsta ulaznice Cijena Rezerviraj
Redovna
Rezerviraj ovdje

NEWSLETTER