STREAM ZADAR 2023
19. – 26. 8. 2023.

STREAM je osmišljen kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom. Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina.

Kung Fu izvorno dolazi iz samostana Shaolin u Kini i jedna je od najstarijih borilačkih i duhovnih vještina. Uključuje stjecanje kondicije, snage, fleksibilnosti, mobilnosti, vježbanje tradicionalnih Shaolin formi (kate) i tehnike ruku i nogu. Ovladavanje vještinom zahtijeva predanost, strpljenje, energiju i vrijeme. Qi Gong također nazvan i „meditacija u pokretu“, praksa je koja njeguje i balansira životnu energiju. S Qi Gongom brinemo o unutarnjoj ravnoteži energija zvanih „Qi“. Vježba se sastoji od usklađenih položaja, pokreta i tehnika disanja. Qi Gong se koristi u zdravstvene i duhovne svrhe te u treningu borilačkih vještina.
„Tijelu koristi kretanje, a umu mirovanje.“

Sakyong Mipham
Andrej Zupančič je Kung Fu & Qi Gong učitelj iz Ljubljane.
Osnivač je Body.Mind Ljubljana centra za Kung Fu i Qi gong praksu.
www.bodymindljubljana.com

Sat baleta polaznicima omogućuje osvještavanje tijela putem raspoznavanja koštano-mišićnih struktura kroz vježbanje i ponavljanje baletnog vokabulara. Sat je podijeljen u dva dijela: prvi dio tzv. barre niz je baletnih vježbi izvođenih uz štap i drugi dio koji se sastoji od baletnih kombinacija izvođenih na centru dvorane. Kod vježbi na štapu naglasak je na izolaciji i otpuštanju zglobova u svrhu osvještavanja snage centralnog dijela tijela i pokreta koji omogućuju funkcionalno poravnanje. Izvođenje baletnog vokabulara u vježbama na centru potiče plesače na primjenu pravilnog tjelesnog poravnanja prilikom premještanja težine i nošenja tijela kroz prostor. Motivacija, flow i momentum ključni su elementi koji pomažu plesaču kretati se iz centralnog dijela tijela i dubinskih skupina mišića, čime postižu slobodu u dinamici i izražavanju.

LIBBY FARR započinje školovanje u Teksasu, a zatim ga nastavlja na Ballet West-u u Coloradu i Školi američkog baleta u New Yorku. Bila je članica i izvođačica nekoliko kompanija uključujući San Diego BalletLos Angeles BalletDallas Ballet u Americi, zatim Zurich Ballet i Deutsche Oper u Berlinu. Nakon toga nastavlja plesati u projektima kao što su Tanz Theater Skoronel, i osim što je predavala u nekoliko škola u Berlinu, vodila je i plesni odjel pri Die Etage u Berlinu. Od 1999. do 2001. bila je ravnateljica podučavanja i izvođačica u Deutsches National Theatre Weimar, a nakon toga baletna voditeljica i asistentica Amande Millers u kreiranju baletne predstave Pretty Ugly u Freiburgu i Kölnu. Redovita je gostujuća profesorica na P.A.R.T.S-u u Belgiji i SEAD-u u Austriji od 2000. godine te predaje kompanijama diljem Europe kao što su Rosas, Pina Bausch, Cullberg Ballet, Balet Preljocaj i druge. Također je certificirana učiteljica girokineze.

U plesnoj tehnici Flying Low plesači razvijaju snažnu povezanost s podom. Radit će s različitim načinima kako se kretati prema i izlaziti iz poda pomoću spirala i brzine, pritom ne zaboravljajući nijedan dio tijela. Usmjeravat će vlastito tijelo glasom i izazvati gravitaciju kako bi naučili kako pasti, dizati se i vladati tijelom pri promjeni kvalitete. Koriste se sve brzine, smjerovi i razine energije. 

Passing Through tehnika je plesne improvizacije koja predstavlja određenu grupu u prostoru, mrežu ljudi koji su povezani u svakom trenutku. Transformacija prostora plesa i kompozicija u vremenu i prostoru. Grupa počinje stvarati izrazito fleksibilnu i nepredvidljivu dinamiku i obrasce kretanja koji su, unatoč svemu, sastavljeni od jasnih pravila. Plesači zamišljaju prostor beskrajnih smjerova koji nadilaze zidove, pod i tijela. Tijelom prolaze vidljive i nevidljive spirale. Pojavom svijesti i spontanosti, grupa postaje jedna misao.

Koreografkinja i izvođačica Nina Fajdiga (1979., Ljubljana) diplomirala je 2007.godine na School for New Dance Development (SNDO) u Amsterdamu. Na festivalu ITS (International Theatre School) njezina koreografija Debris nagrađena je nagradom za mlade talentirane koreografe. Njezin koreografski rad (Freedoll, Debris, Sugar Rush, Abour Nina Simone…i Call me Antonia) financijski podržava Europska kulturna zaklada ECF, Ministarstvo kulture Slovenije, Grad Ljubljana, a produciraju i ko-produciraju brojne europske produkcijske kuće (DWA Amsterdan, Huis and Werf Utrecht, La Caldera Barcelona, Tanzhaus Zurich…). Nastupa na brojnim nacionalnim i međunarodnim plesnim festivalima.Nina je pedagoginja Flying Low i Passing through plesnih tehnika koje je osnovao koreograf David Zambrano. Redovo predaje u ljubljanskoj Umjetničkoj gimnaziji za suvremeni ples i drugim plesnim institucijama i akademijama diljem Europe (En Knap, Ljubljana; The Place, London; Royal Dance Academy, Glasgow…).

DATUMI I CIJENE POJEDINAČNIH RADIONICA: 

19. – 22. 8. / Kung Fu & Qi Gong / Andrej Zupančič / 80 EUR /  60 EUR*

23. – 26. 8. / Balet / Libby Farr / 80 EUR / 60 EUR*

23. – 26. 8. / Flying Low & Passing Through / Nina Fajdiga / 80 EUR / 60 EUR*

Cijena dvije radionice u paketu: 140 EUR / 120 EUR*

Cijena sve tri radionice u paketu: 220 EUR / 200 EUR*

* cijena sa studentskim popustom

Prijave za radionice na: stream.zadar@gmail.com