ZADARSKI PLESNI ANSAMBL

Zadarski plesni ansambl osnovan na samom početku domovinskog rata u jesen ratne 1991. godine i najstariji je  plesni ansambl suvremenog plesnog  izraza u Dalmaciji. Osnivači su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica nagrade Grb Grada Zadra. Specifičnost ovog ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Dugogodišnji sudionici Zadra snova i Zadarskog kazališnog ljeta, Muzičkih večeri u Donatu, također smo i gosti Tjedna suvremenog plesa – Zagreb, Plesokaz – Požega, Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Festivala bajke u Ogulinu, Dana Matice hrvatske u Mostaru. Posebno je izražena suradnja plesnog ansambla i njegovih voditelja sa Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar i Kazalištem lutaka Zadar, MAS-om, Narodnim i Arheološkim muzejom. Bili smo suosnivači i dio projekta Artikultura. Zadarski plesni ansambl je godinama sudionik svih važnijih gradskih manifestacija i događanja – otvorenje svih značajnijih sportskih natjecanja, izložbi, kulturnih događanja, raznih festivala i slično.

Kako je počelo: Zadarski plesni ansambl se formirao od mladih plesača sa Odjela za ritmiku i ples Glazbene škole Blagoje Bersa i plesnog studija Doma hrvatske mladeži Kiks-Miks, koji su u jesen 1991. ostali u Zadru. Sakupili su se oko projekta Voda za kulturu Cabaret sklonište.

Ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike, organizira edukacijske programe za plesače svih uzrasta. Održali smo preko 90 prigodnih plesnih produkcija sa polaznicima plesnih studija Ansambla, a producirano je i oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. godine organizatori smo međunarodnog festivala suvremenog plesa Monoplay koji njeguje solo formu, jedinog takvog plesnog festivala u Hrvatskoj i regiji. Također smo i organizatori  okupljanja zadarske plesne scene u doba proslave Dana Grada Zadra pod nazivom Večer plesne minijature. Godinama smo organizatori i aktivni sudionici obilježavanja Svjetskog dana plesa. Osnivači smo, uz UO 21:21 iz Zagreba i edukativne platforme STREAM Zadar koja je postala mjesto susreta i razmjene ideja plesnih umjetnika iz Hrvatske i cijelog svijeta. Aktivni smo članovi Nomadske plesne akademije Hrvatska /Nomad dance academy Croatia/ koja okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj.  Cilj rada Zadarskog plesnog ansambla je profesionalizacija i decentralizacija plesne scene, jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu.

Zadarskom plesnom ansamblu dodjeljena je posebna nagrada strukovnih organizacija suvremenog plesa Republike Hrvatske u sezoni 2015./2016. za izuzetan umjetnički doprinos povodom 25. godišnjice djelovanja te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj.

 

UMJETNIČKA ORGANIZACIJA 21:21

Umjetničku organizaciju 21:21 osnovale su Petra Hrašćanec, plesačica i koreografkinja i Ksenija Zec, (koreografkinja i redateljica) u srpnju 2012. godine. Nakon višegodišnje raznorodne suradnje u brojnim dramskim, plesnim i multimedijalnim  projektima Petra Hrašćanec i Ksenija Zec osnovale su Umjetničku organizaciju 21:21 iz potrebe za većom umjetničkom slobodom u istraživanju i kreiranju vlastitih načela izvedbenosti.

Kroz praksu stvaranja plesnih predstava u suradnji s brojnim stranim i domaćim umjetnicima, 21:21 stvara platformu za kritičku i kreativnu refleksiju promišljanja umjetnosti u njezinim povijesnim, kulturnim, estetskim, društveno-političkim i socijalnim kontekstima, kroz prizmu suvremenih teorija i autentičnih konceptualnih okvira.

Uz kontinuiranu umjetničku praksu Ksenija Zec i Petra Hrašćanec intenzivno surađuju i u području umjetničko-pedagoške prakse na Katedri za scenski pokret i na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te aktivno sudjeluju u kreiranju programa novog Sveučilišnog preddiplomskog Studija suvremenog plesa i Studija Baletne pedagogije.

Važan razlog osnivanja 21:21 za osnivačice Petru Hrašćanec i Kseniju Zec je  i mogućnost istraživanja umjetničkih procesa koja su motivirana potrebom uvođenja metodoloških novina u umjetničkim praksama suvremenog plesa i obvezuju postavljanje relevantnih, provjerljivih, preciznih i specifičnih problema.

U okviru edukacijske prakse 21:21 stvara platformu za mlade umjetnike koji nakon uspješnog završetka obrazovanja u umjetnosti nemaju priliku započeti (nastaviti) razvoj osobne karijere u interdisciplinarnom i internacionalnom kontekstu suvremene umjetničke produkcije i/ili daljnjeg obrazovanja u umjetnosti. Umjetnici okupljeni oko tematski definiranih projekata 21:21 dolaze iz različitih umjetničkih praksi i sredina. Zanimljivo nam je povezati i suprotstaviti vrhunske izvođače i autore kroz rad s mladim umjetnicima bez realiziranog statusa.

Osim umjetničke i edukacijske prakse 21:21 provodi kontinuiranu praksu razvoja produkcijskih vještina i u tom smislu participira u Studiju produkcije producenta organizacije.

Od 2013 godine 21:21 sudjeluje kao koorganizator međunarodnog Festivala sola  Monoplay u Zadru na kojem je izvedeno više od 40 solo projekata, 2 vizualne instalacije, sedam koncerata suvremene, eksperimentalne glazbe, sedam kreativnih radionica voditelja Saše Božića, Zrinke Užbinec, Aleksandre Janeve Imfeld, Hanne Hegenscheidt, Ive Hladnik, Davida Hernandeza.

NEWSLETTER