Na Monoplay stiže jedan od najznačajnijih europskih koreografa Jonathan Burrows!

Ove godine u Zadar stiže jedan od najistaknutijih suvremenih europskih koreografa Jonathan Burrows koji će na 12. Monoplayu izvesti svoj recentni projekt Rewriting.

Jonathan Burrows renomirani je i nagrađivani britanski koreograf. Karijeru je započeo kao solist britanskog Kraljevskog baleta, gdje je plesao 13 godina te potom 1988. oformio vlastitu trupu Jonathan Burrows Group. Posljednjih 15 godina fokusira se na tjelesni rad, primarno u suradnji s kompozitorom Matteom Fargionom; njihov je zajednički rad polučio veliki međunarodni uspjeh. Ovaj umjetnički duo trenutno gostuje i izvodi deset različitih projekata diljem svijeta, kao i retrospektive vlastita umjetničkog opusa. Njihova suradnja uključuje primarno plesnu praksu, ali seže i objedinjuje pristupe i materijale različitih performativnih formi. Od ostalih važnijih suradnji svakako valja istaknuti one za Sylvie Guillem (jednu od najvećih svjetskih plesnih umjetnica), za Balet Williama Forsythea u Frankfurtu te za londonsko Nacionalno kazalište. Burrows je autor izuzetno cijenjenog izdanja Choreographers’ Handbook koji je prodan u više od 15 000 primjeraka od objavljivanja 2010. Burrows je trenutno stariji znanstveni novak u Centru za istraživanje plesa na Sveučilištu Cove. Radio je kao gostujući profesor na sveučilištima u Berlinu, Gent, Giessenu, Hamburgu i Londonu.

Na 12. izdanju Monoplaya, Burrows će u dva navrata izvesti projekt Rewriting. Riječ je o pokušaju preslikavanja nepoznatog teritorija poznatog kao koreografija. Predstava je nastajala kroz dvije godine rada te sadrži i dijelove ranije spomenute knjige Choreographers Handbook. Uvriježenom i dominantnom modelu, koji pretpostavlja da je uspješna produkcija rezultat fiksne, unaprijed određene ideje, Burrows suprotstavlja praksu spore, slučajne akumulacije značenja koja nastaju tijekom samog procesa rada.

NEWSLETTER