ZADARSKA PLESNA SCENA

23. kolovoz 2021.
Vrijeme: 20:00
ZADARSKA PLESNA SCENA

KORINA OLTRAN/EKCHAPOAN

Velika dvorana Kazališta lutaka Zadar
Naziv: Ekchapoan
Opis:  Nekad ǝʞčɐdoɐu,
nekad ne
Što je bolje nezna se.
Pod se gazi,         je
dolje
gore
A         zrak….

Pokreni se!
Korograf: Korina Oltran i Maja Petani
Mentor: Matea BIlosnić

Korina Oltran rođena je u Čakovcu, no živi i odrasta u Ninu i Zadru. Od malih nogu iskazuje ljubav prema plesu i pokretu te prvi puta odlazi na satove plesa Zadarskog plesnog ansambla sa 7 godina. Godinu nakon započinje svoje plesno obrazovanje u Glazbenoj školi Blagoje Bersa, Zadar. Nakon završene osnovne baletne škole upisuje srednjoškolski program suvremenog plesa pri Glazbenoj školi B. Bersa te Opću gimnaziju Vladimira Nazora u Zadaru. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja ponovno se priključuje Zadarskom plesnom ansabmlu zahvaljujući Sanji Petrovski čime stječe dodatno plesno iskustvo. Sa ZdPA nastupa u cijelovečernjim predstavama, sudjeluje na radionicama te nastavlja razvijati svoje plesne sposobnosti. 2019. godine upisuje dvopredmetni studij BA Medija i komunikacija i Plesa na Canterbury Christ Church University-u u Canterbury-u, UK. Van akademskih godina vraća se u Hrvatsku te i dalje pleše sa Zadarskim plesnim ansamblom.

ANĐELA MATULIĆ/DIS

Velika dvorana Kazališta lutaka Zadar

Naziv: Dis
Koncept, koreograf, izbor kostima i glazbe: Sanja Petrovski
Glazba: Paul Carpentier
Izvedba: Anđela Matulić

Izraz distopija potječe od grčke riječi topos s prefiksom dis u značenju alternativno, odnosno antiutopijsko, antiteza utopije. U tako mračnoj riječi, najvažniji je onaj amorfni i beznačajan prefiks koji potire sve civilizacijske dosege unatrag tisuće godina. Bez orjentacije prema pozitivnim vrijednostima, filozofija određuje distopiju kao zamišljeno mjesto u kome društvene, političke ili ekološke paradigme izvlače ono najgore iz sistema i čovjeka kao jedinke. No to više nije zamišljeno mjesto. Distopiju kao sistem karakterizira ugnjetavajuća društvena kontrola političkog režima. Izlaz? Ima li ga?

Anđela ima 16 godina. Kakav svijet ja kao pedagog i umjetnik njoj ostavljam u nasljeđe?

Anđela Matulić rođena je u Zadru 28.5.2005 godine. Završila je Osnovnu Školu Petra Preradovića i osnovnu Glazbenu Školu Blagoje Bersa u kojoj je završila klasični balet. Trenutačno pohađa Srednju Medicinsku Školu Ante Kuzmanića i srednju Glazbenu školu Blagoje Bersa suvremeni ples. Sudjelovala je u nekoliko natjecanja, plesnim izvedbama s Glazbenom školom i sa Zadraskim plesnim ansamblom u cjelovečernjim predstavama Alisa i Bijeli zec, Bolero i Jutro.

NATAŠA KUSTURA/MELUSINE MACHINE

Velika dvorana Kazališta lutaka Zadar
Naziv: Melusine Machine
Autorice: Matea Bilosnić & Nataša Kustura
Izvođačica: Nataša Kustura .
Glazba: Meteo
Fotografija: Vedran Husremović

Whoever looks into the water sees his own image, but behind it living creatures soon loom up; fishes, presumably, harmless dwellers of the deep – harmless, if only the lake were not haunted. They are water-beings of a peculiar sort. Sometimes a mermaid or nixie gets ensnared in the fisherman’s net.“ – Jung, C  (1969)

Solo Melusine Machine[1] priča je o čovjekolikom biću koje se nalazi na putu da izgubi svoje ljudske karakteristike. Nalik je morskom arhetipskom biću sirene i pravi se da živi u vodi. Melusine ima noge, a želi rep. Vodi se isključivo porivom za ispunjavanjem vlastitih želja, a transformacija vlastitog oblika joj je najdraža igra. Njezin put stanje je bez svijestia ono što najviše želi je imati sposobnost upoznati svaki svoj novi oblik.

[1] Solo inspiriran istoimenim akademskim radom Cecilie Inkol: „Melusine machine: The Metal Mermaids of Jung, Deluze and Guattari“, York University, Toronto 2018.

Nataša Kustura rođena je u Schrambergu u Njemačkoj, a u Požegi završava srednjoškolsko obrazovanje. Svoje prvo plesno iskustvo započinje u Umjetničkoj organizaciji Plesna radionica Ilijane Lončar u Požegi. Po završetku srednje škole u Zadru upisuje i završava dvopredmetni studij engleskog jezika i književnosti te pedagogije. Paralelno sa studijem, od 2015. postaje aktivni član Zadarskog plesnog ansambla s kojim sudjeluje u raznim izvedbama i cjelovečernjim predstavama te gradi svoje plesno iskustvo. Po završetku prvog studija, 2019. godine upisuje studij suvremenog plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a usmjerava se na izvedbeni smjer. Pri studiju plesa ima priliku surađivati s renomiranim izvođačima, koreografima i pedagozima te se nastavlja usavršavati na raznim radionicama. Trenutno živi i studira u Zagrebu, a paralelno koristi svaku priliku za biti i raditi i u Zadru.

PATRICIA GOSPIĆ/BOLERO

Crkva Sv. Dominika
Disciplina: Bolero
Koncept, koreografija: Sanja Petrovski
Asistent koreografa: Matea Bilosnić
Glazba: Maurice Ravel
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Svjetlo: Igor Petrovski
Plesač i sukoreograf: Patricia Gospić

U Boleru velikog Mauricea  Ravela postoji nešto mitsko i magijsko. U cijelom svijetu se plesači i koreografi okušavaju u toj disciplini i kreiraju beskonačne varijante ovog začudnog umjetničkog djela.  U inačici discipline  Bolero kakvu je ovo ljeto premijerno  izveo Zadarski plesni ansambl na otvorenju Zadarskog kazališnog ljeta, predstava  je varijanta solo izvedbe gdje solista ne samo da komunicira s ansamblom aranžiranim oko ogromnog crvenog stola, već su oni produžetak njegovih gesti, eho njegovog plesa,  pojačivači njegovih misli i dodatni odašiljači njegove energije. Podrška koju živo tkivo ansambla prima i životnu energiju koju razmjenjuju sa solistom, čine centralni eksperiment koji organski pulsira zajedno s publikom. Ova varijanta Bolera s malim prilagodbama za Monoplay je srž predstave same, okosnica i najsnažniji dio čvrste strukture izloženosti plesnog djela publici. Patricia Gospić, započela svoju plesnu karijeru u plesnom studiju ZdPA prije 20 godina,  plesač je ogromnog potencijala kojeg bi poželjele sve svjetske pozornice. Nastavak njezinog  daljnjeg usavršavanja i međunarodne  karijere s radošću iščekujem!

Sanja Petrovski

Patricia Gospić, članica je i plesačica Zadarskog plesnog ansambla. Nakon završetka srednje škole za suvremeni ples pri Glazbenoj školi Blagoja Berse, upisuje studij povijesti umjetnosti i hispanistike na Sveučilištu u Zadru. Posljednjih nekoliko godina aktivno volontira na festivalu Monoplay. 2019. godine predstavila je solo ‘I don’t know her’ u suradnji s Mateom Bilosnić, a godinu dana nakon na Monoplayu izvodi triptih ‘Ab Ovo’ s Mateom Bilosnić i Josipom Kresovićem. Nastavlja sudjelovati u brojim predstavama i projektima Zadarskog plesnog ansambla poput: Kako je Potjeh tražio istinu, Arhiviranje- tajni dnevnik umjetničke prakse, Noći…koreofrenija, Pjesma protiv žena, Alisa i Bijeli zec, Gozd, Portreti, Bolero itd.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Ponedjeljak, 23.08.2021.
20:00
Vrsta ulaznice Cijena

NEWSLETTER