VIKTOR ČERNICKÝ: PLI

28. kolovoz 2021.
Vrijeme: 21:00
VIKTOR ČERNICKÝ: PLI
Trajanje: 40 min

Koncept/koreografija/izvedba: Viktor Černický
Dizajn svjetla: Zuzana Režná
Dramaturgija: Lukáš Karásek
Tehnička realizacija: Drahomír Stulír
Koprodukcija: PONEC
Premijera: 11. Studenog 2018., PONEC – dance venue

U suradnji s: PONEC – dance venue (CZ), BuranTeatr Brno (CZ), CNK Záhrada Banská Bystrica (SK), Théâtre De L’arsenal Val-de-Reuil (FR), CIRQUEON Praha (CZ), Alfréd ve dvoře Theatre (CZ), Studio Alta and Festival Bazaar (CZ), Pôtoň Theatre (SK), Festival Kiosk (SK), CSC – Centro per la Scena Contemporanea Bassano del Grappa (IT)

Projekt je podržalo Ministarstvo kulture Republike Češke i Grad Brno.

PLI

PLI na scenu donosi 22 stolca, opsesivni ritam i jednog predanog čovjeka. Na maloj površini odlučno zaranja prema beskrajnoj izgradnji, rekonstrukciji i dekonstrukciji Svemira. Ishod je promišljen i razigran solo – tjelesna metafora za beskrajnu ljudsku dinamiku, strpljenje i težnju koja čak i najobičnije predmete pretvara u nevjerojatnu arhitekturu.

Slijedeći baroknu filozofiju Gottfrieda Willhelma Leibniza, PLI je nepredvidljiva i šaljiva predstava u kojoj se barokna robusnost zamjenjuje prostornom skromnošću i materijalnim minimalizmom.

NAMJERA:

„Moj interes za slojem – ili krivuljom – kao zamršenom i razigranom figurom pojavio se čitajući magično-realističnu trilogiju Naši preci Itala Calvina i rastao je čitajući uzbudljivi filozofski tekst Gillesa Deleuzea gdje Deleuze opisuje barokno doba s gledišta Gottfrieda Wilhelma Leibniza – kultnog baroknog filozofa. Njegovo me razmišljanje podsjećalo na čaroliju, no postojala je jedna razlika: nije bilo trikova. Leibniz okuplja naizgled nemoguće, propituje složenost i profinjenost svijeta koristeći vrlo jednostavne principe. Množi ih i savija na svaki mogući način, toliko puta da se na kraju nađemo oči u oči s kreacijom koja je sofisticirani dio arhitekture. Bogat detaljima, razrađenog stila, robusnog oblika i pomalo nevjerojatan, jednostavan, skroman i apsolutno istinit. Leibniz je zaista bio dijete baroka.

To je bila ideja koja je dovela do stvaranja predstave koja savija našu maštu i oduzima nam dah, a da pritom nije uska u formi i direktna u izrazu. Počinje od Calvinove razigrane kombinacije fikcije i nefikcije, i od Leibnizove potrebe da odražava stvarnost koja nadilazi svako biće.

Viktor Černický

NAGRADE:

PLI je 2019. godine nagrađen nagradom publike i ukupnom nagradom na Chech Dance Platform. Viktor Černický bio je nominiran za koncept i koreografiju u kategoriji Kazalište plesa i pokreta na Theatre News Award 2019.

VIKTOR ČERNICKÝ bavi se radom koji koketira s plesom, performansom, cirkusom i fizičkim teatrom. Na čelu je istraživanja pod nazivom Tijelo kao objekt/ Objekt kao tijelo, koje proučava dinamiku veze između objekta i subjektivne individualnosti izvođača.

Za svoj prvi solo performans, Parolapolea, osvojio je nominaciju za plesača godine i izvedbu godine na češkoj plesnoj  platformi 2017. godine, a iste je godine osvojio i posebnu nagradu u obliku sudjelovanja na Choreographic Research Weeku na B-Motion festivalu. Njegov najnoviji samostalni rad, PLI, predstavljen nakon dvije godine rada u studenom 2018., dobio je nagradu publike i ukupnu nagradu češke plesne platforme 2019. Ovom izvedbom Viktor je postao dio selekcije za Aerowaves Twenty20.

Osim samostalnog rada, surađivao je i nastupao, između ostalih, i s Jarom Viroarskim, Dominiqueom Boivinom, Danielom Gulkom i Compagnie Mossoux-Bonté.

Trenutno radi na novom djelu Prima: A collective self-portrait (radni naslov) u kojem će, umjesto profesionalnih izvođača, angažirati javnost. Komad s premijerom planiranom za 2021. godinu sada traži potencijalne partnere za rezidencije, javne sastanke, radionice i prezentacije.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Subota, 28.08.2021.
21:00
Vrsta ulaznice Cijena Rezerviraj
Redovna
Rezerviraj ovdje

NEWSLETTER