Solo radovi studenata odsjeka plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

26. 8.
19.30h
Solo radovi studenata plesnog odjela Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Kazalište lutaka Zadar

MAJA PETANI: Nešto između
Koreografija i izvedba: Maja Petani
Glazba: Dorkin
Mentorstvo: doc. art. Nikolina Pristaš

Razlike između muških i ženskih k-pop grupa jasno se očituju iz njihovih koreografija. Različitom postavom tijela, naglascima pokreta i izrazom lica prikazuje se ženstvenost ili muževnost. Analizom rodno podijeljenih K-pop koreografija plesačica pokušava usporediti razlike onog obilježenog kao ‘muško’ i onog ‘ženskog’. Skidanjem slojeva izražajnosti roda pokušava se dobiti tijelo i ples koji nisu rodno obilježeni. Plesačica traži izraz tijela koji prikazuje nešto između dva roda.

Maja Petani rođena je u Zadru 2001. godine. Započela je svoje plesno obrazovanje u Zadarskom plesnom ansamblu, nastavljajući ga u Glazbenoj školi Blagoje Berse gdje je završila osnovnu klasičnu i srednju suvremenu plesnu školu. Svoje obrazovanje nastavlja na studiju suvremenog plesa (izvedbeni smjer) pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Sudjeluje kao izvođačica u različitim plesnim izvedbama sa ZdPA: Bolero (2021.), NOĆI…koreofrenija (2017.), Arhiviranje – tajni dnevnik umjetničke prakse (2016.), Kako je Potjeh tražio istinu (2014.), Plesna haljina žutog maslačka (2013.)
Dodatno plesno iskustvo ostvaruje u radu sa F1RST Entertaiment 2022. godine.
Sudjeluje kao izvođač na plesnim festivalima: ‘MONOPLAY’ u Zadru (2017., 2019., 2020.), ‘PLESOKAZ’ u Požegi, Kazališno kulturno ljeto u Zadru, Večer plesnih minijatura u Zadru i dr.

LAURA ČERINA: Hobotnica/diva
MENTORI: red. prof. art. Blaženka Kovač Carić
umj. asist. Matea Bilosnić

Hobotnica/diva ispitna je etida iz kolegija Pokret III na 3. godini Preddiplomskog studija Glume na Akademiji dramske umjetnosti, koji se bavi tehnikom životinja – od imitacije prema karakteru. Pod stručnim i kreativnim vodstvom mentorica red. prof. art. Blaženke Kovač Carić i umj. asist. Matee Bilosnić imitacija hobotnice u kreativnom procesu reducira se u opernu divu, zadržavajući unutar karaktera principe kretanja životinje.

Laura Čerina je svoje umjetničko obrazovanje, nakon godina bavljenja ritmičkom gimnastikom, započela na Plesnom odsjeku pri Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru, a maturirala kao učenica Škole za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu. Paralelno s gimnastikom i plesom, godinama sam se bavi i glumom u zadarskim kazališnim udrugama Igrajmo se i DRAMA +, te pohađa brojne plesne i glumačke radionice domaćih i stranih umjetnika i predavača. Od 2019. godine studira na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i trenutno završava 3. godinu Preddiplomskog studija Glume.

SILVIJA MUSIĆ: Dis-ease
Kostimografkinja: Paula Zoričić, 2. godina diplomskog studija Kostimografija
Mentorica: izv. prof. art. Irma Omerzo

Traumatične situacije rađaju otpor – prema bizarnoj, ali neizbježnoj promjeni; prema samome sebi i prema zajednici. Zbog novonastalih frustracija postoji tendencija vraćanja na istu točku, utrnulog traženja izlaza iz slomljenosti. U ovom radu plesni vokabular temelji se na pokretima iz trupa kao područja najsnažnijeg tjelesnog zapisa stresnog iskustva. Plesačica ne nudi rješenja, ali se suočava, dopušta, priznaje i dozvoljava.

Silvija Musić započela je svoj plesni put kao mala u Plesnom studiju Edite Cebalo. Tamo se prvi put susrela s jazz dance-om i baletom, a suvremeni ples upoznaje u ZKM-u pod vodstvom Desanke Virant. Završila je Srednju školu za suvremeni ples Ane Maletić – nastavnički smjer, a u međuvremenu je istraživala i street stilove (hiphop, house, waacking, locking, popping) u School of Street Styles gdje najviše uči od Suzane Čečure. Svoje prve plesne satove držala je upravo tamo te u Plesnom studiju Escape, gdje se dodatno educira (jazz dance i heels class) kod Lidije Iveković. Paralelno je, kao demonstratorica, vodila Afrolatino grupu na Filozofskom fakultetu, koja je uključila stilove poput salse, bachate, kizombe, reggaetona itd., o kojima se obrazovala u Plesnom studiju So Danca. Završila je preddiplomski studij Pedagogije i Etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno je na trećoj godini preddiplomskog studija za Suvremeni ples – izvedbeni smjer na Akademiji dramske umjetnosti. Svoje plesno obrazovanje širi i neformalnim putevima sudjelujući na radionicama i EU projektima u različitim gradovima i državama, od Zadra, preko Malage (Šp – Inclusion through fusion), do Berlina (Nj) pa sve do Los Angelesa (SAD). Kao koreografkinja sudjeluje na festivalu Streetforma 2018. godine, a kao plesna voditeljica nastavlja raditi u Plesnom studiju JazzElle gdje ujedno pohađa i radionice (musical theatre) mentorice Tihane Strmečki.

KRISTINA LISICA: Pora
Mentorica: izv. prof. art. Petra Hrašćanec
Kostimografkinja: Paula Zoričić, 2. godina diplomskog studija Kostimografija
Dizajnerica svjetla: Anja Sekulić, 1. godina diplomskog studija Oblikovanje svjetla
Glazba: Soundtrack iz filma Arrival
Dizajn: Antonio Stipinović

Ovaj je rad sukus jednogodišnjeg istraživanja o izvođaštvu s glavnim fokusom na prisutnosti i svjesnosti tijela tijekom izvedbe.
U izvedbi izvođačica neprestano seli pažnju na različite dijelove tijela. Njihovim postupnim pomicanjem tijelo poprima nesvakidašnje oblike i iscrpljuje svaku moguću sliku koja se nameće oku gledatelja.

Kristina Lisica rođena je u Zadru 1992. godine. Svoje plesno iskustvo stječe kroz rad u Zadarskom plesnom ansamblu, baletnoj udruzi Pirueta, cirkuskoj udruzi Circo Art. Edukaciju nastavlja kroz rad s plesnim pedagozima i koreografima, te kroz seminare i radionice yoge, cirkuske akrobatike i različitih plesnih tehnika. 2019. godine vodi plesne radionice suvremenog plesa u Školi prirodnog pokreta u Zadru.
Krajem 2020. godine upisuje program za voditelja plesnih tehnika na pučkom učilištu u Zagrebu, a 2022. godine završava studij suvremenog plesa (izvedbeni smjer) pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Sudjeluje kao izvođačica u različitim plesnim i dramskim projektima: Povratak u prirodu (2016) cirkuske umjetnice Xiomare Ratković, Ćelava pjevačica (2017) u režiji Vinka Radovčića, Equilibrium (2019) koreografkinje Marije Šćekić, plesni film Kap na dlanu (2022) u produkciji Umjetničke organizacije Irida u Zadru.
Na festivalu sola Monoplay u Zadru gostuje sa solom Exit (2017), te Changing my skin (2018) pod mentorstvom Natali Radelić.
Kristina trenutno aktivno djeluje kao plesna akrobatkinja na svili u Bečkom cirkusu, te radi na različitim projektima suvremenog plesa u Hrvatskoj.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
26.08.2022.
19:30
Kazalište lutaka Zadar