OTVORENJE FESTIVALA: ZADARSKA PLESNA SCENA

Kratko plesno djelo nazvano Razvoj pokreta je homage Nives Šimatović Predovan, jednoj od osnivačica Zadarskog plesnog ansambla preminuloj prije dvadeset godina. Inspiraciju su koreografkinje Sanja Petrovski i Nataša Kustura pronašle u tri kipa Svana Riedla iz sedamdesetih godina koji prikazuju upravo Nives kroz tri različite faze istog plesnog pokreta, a biti će izloženi u dnevnom boravku festivala.
Kratka plesna forma sastoji se od niza solo uradaka plesača iz Zadra koji su temu razvoj pokreta s obzirom na svoje sklonosti i vještinu uklopili u koreografsku kompoziciju vođenu tandemom Petrovski-Kustura. Tijela se odmiču od potrebe za imitiranjem forme pokreta kipa, ali se naslanjaju i preuzimaju ideju razvoja kao početne točke stvaranja. U živom tijelu razvoj znači tijek, a tijek pokreta daje tijelu melodiju. Forma se tek dogodi, a kontinuitet ostane. Kombinacijom živog i neživog kretanja, plesna kompozicija uprizoruje ideju razvoja, koji se događao prije, događa se danas i dogodit će se opet. Glazbu za ovu prigodu u vlastitoj adaptaciji odabrala je i izvodi Ana Lakić, a tekst Sanje Petrovski rađen na temu kreativnog procesa, univerzalan stvaralačkim dilemama i sumnjama, emocionalnom i intelektualnom procesu traganja za temom i formom.

Koncept, koreografija, izbor kostima: Sanja Petrovski i Nataša Kustura
Izvođači, sukoreografi: Filipa Bavčević, Patricia Gospić, Nataša Kustura, Maja Petani,
Korina Oltran, Stella Rončević, Mia Nina Valković, Mia Šare, Ines Smrkinić, Nina Pavić, Lucija Jurjević
Scenografija: Svan Riedl
Glazba: Ana Lakić
Tekst: Sanja Petrovski
Oblikovanje svjetla: Igor Petrovski
Oblikovanje tona: Tomislav Kraljević Shome

Svan Riedl (1946., Zagreb) diplomirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, a kod prof. Antuna Augustinčića završio je poslijediplomski studij. Više od deset godina živio je i radio u Beču, da bi se kasnije preselio u Zadar. Do sada je sudjelovao na više od 150 skupnih, a priredio je i nekoliko desetaka samostalnih izložbi.
Za suradnju s Nives Šimatović Predovan kažae: „Nives je zračila kreativnom energijom, bila je voljna surađivati, ali nikad nije imala dovoljno vremena. Uvijek u žurbi. Prvi njezin kip napravio sam u jedan dan, jer eto, nije imala vremena.“ A za sebe kaže: „Ne bih o ladicama u koje su me stavljali. Mislim da je ono što sam radio realizam, a ako si smijem umisliti dodao bih poetski realizam. Ja ne tajim svoju ljubav za klasiku, renesansu, pa i klasicizam, i sve što je lijepo, a imam neke kriterije koje svatko može provjeriti na temelju postojećih iskustava, ali i pravila koja postoje i kojih se ne treba sramiti, nego težiti po mojem mišljenju, perfekciji.
Za mene je Ive Šimat Banov napisao da sam vuk samotnjak, a oni nisu u pravcima.“

22:00  Monoplay forum
22:30  MonoTON

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Srijeda, 23.08.2023.
20:00