NATAŠA KUSTURA / MATEA BILOSNIĆ: MELUSINE

Autorice: Matea Bilosnić i Nataša Kustura
Izvođačica: Nataša Kustura
Glazba: Meteo
Kostimografija: Anita Goreta
Oblikovatelj svjetla: Saša Fistrić
Produkcija: Zadarski plesni ansambl

Opipljivo i neiscrpno, živo i intimno, tijelo je fizička materija promjenjive i nestalne prirode. Inspirirano arhetipskom figurom žene-životinje i slikovitih legendi, Melusine je rad koji u isto vrijeme tijelo tretira kao stroj i kao živo intuitivno biće. Samoodrživo u svojoj snažnoj srži postaje ranjivo u dodiru s izvanjskim silama. Smještajući sliku ženskog tijela u prostor, Melusine dovodi u interakciju povijesno upisana značenja percepcije ženskog tijela i novonastalih karakteristika osuvremenjene verzije arhetipskog bića. Naglaskom na ponavljajuću transformaciju upravo tjelesnog, izvođačica suptilno izaziva potencijal vlastite tjelesne izdržljivosti i ispituje odnos tijela spram izvanjskih elemenata zvuka, svjetla i ostalih neočekivanih podražaja.

Nataša Kustura rođena je 1996. u Schrambergu u Njemačkoj. Po završetku srednje škole u Požegi, 2014. upisuje studij Engleskog jezika i književnosti i Pedagogije pri Sveučilištu u Zadru. Na istom je Sveučilištu 2020. godine diplomirala. Paralelno sa studijem, od 2015. postaje aktivni član Zadarskog plesnog ansambla gdje sudjeluje kao izvođač na gotovo svim projektima.
Po završetku prvog studija, 2019. godine upisuje studij Suvremenog plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a usmjerava se na Izvedbeni smjer. Za vrijeme studija surađuje s poznatim izvođačima, koreografima i pedagozima. Plesno i izvođačko iskustvo usavršava na raznim plesnim radionicama.
2021. objavljuje znanstveni članak na temu „Biti plesni pedagog: Ispitivanje temeljnih odrednica profesije pedagoga u umjetničkom području” u pedagoškom časopisu Metodički ogledi.
Svoje kratke solo radove dugi niz godina pokazuje na festivalu sola Monoplay, a jedan od značajnijih je kratki solo uradak pod nazivom Melusine Machine (2021.) koji stvara u suradnji s koreografkinjom i izvođačicom Mateom Bilosnić. Kao izvođač također je sudjelovala na plesnim festivalima kao što su Spider festival u Ljubljani, Port of dance festival u Rijeci, Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu, ‘TREPS’ festival u Zagrebu, ‘FRONT@’ festival suvremenog plesa u Murskoj Soboti (Slo) itd.
Trenutno je u fazi završetka studija plesae i paralelno radi na raznim plesnim projektima u Hrvatskoj.

Matea Bilosnić multimedijska je umjetnica s bazom u suvremenom plesu i kazalištu. Plesnu edukaciju započinje u Zadarskom plesnom ansamblu s kojim i danas surađuje kao koreografkinja, izvođačica, snimateljica i organizatorica. Dvije godine radi kao izvođačica u plesnoj kompaniji En Knap Group (Slovenija) gdje surađuje s Joseph Nadjom, Kathleen Fischer (Trisha Brown dance company), Guy Naderom & Mariom Campos. Po povratku u Hrvatsku surađuje s mnogobrojnim kazalištima stvarajući koreografije i oblikujući scenski pokret u dramskim predstavama. Sa Zadarskim plesnim ansamblom kreira predstavu Gozd- danse macabre za koju je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta u kategoriji najbolja koreografija u 2020. godini. Iste godine stvara i solo Klown za koji kreira glazbu, koreografiju i tekst te kojeg izvodi diljem Hrvatske. Asistentica je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na kolegiju Scenski pokret. Dio je produkcijskog tima Stream Zadar edukativne platforme te koordinatorica i selektorica Monoplay festivala sola u produkciji Zadarskog plesnog ansambla. Osim kazališta i plesa zanima ju i glazba te je samouka u produkciji glazbe u Ableton softwareu.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Četvrtak, 25.08.2022.
21:00
Vrsta ulaznice Cijena Rezerviraj
Redovna
Rezerviraj ovdje