MASA DANCE COMPANY: RAVE (ON)!

autori : Alexandra Madsen / Ognjen Vučinić
izvedba: Ognjen Vučinić
koncept/ koreografija: Alexandra Madsen
asistent režije: Filip Povrženić
glazba: odabir autora
dizajn zvuka: Luka Gamulin
dizajn svjetla : Saša Bogojević
suradnica za govor: Anita Tripalo
kostim: Ljerka Zmajić
grafički dizajn: Tihana Šeremet
produkcija: M A S A D A N C E C O M P A N Y
Podrška u realizaciji projekta: Rezidenzijalni program Mediteranskog plesnog centra i Tjedan suvremenog plesa
Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba
Zahvale: Plesni centar Tala

Rave kultura predstavlja autorovu društvenu uspomenu, njegov pokušaj da se osjeća kao dio zajednice stvarajući vezu s plemenom kroz ples i tjelesnost. Glazba i estetika pokreta rave plesa za njega imaju značenje koje se osjeća kao putovanje, transformacija, transcendencija i moć oslobađanja; prepoznavanje individualnosti unutar kolektiva. U tijelu autora, rave rezonira kao osjećaj koji se izaziva zvukovima i ritmom. Prema njegovim riječima, “njegov“ rave je samo njegov te da je prostor ono što dijeli s ljudima, ali ne i osjećaj. Ova izjava je prijetnja za međusobno nerazumijevanje općenito. U ovom radu, elaborirajući osjećaj koji proizlazi iz afektivnog tijela, potiče se istinska konferencija. Tako ovaj solo balansira između parodije nejasnih pokušaja da se objasni fenomen rave kulture i ozbiljnog pokušaja da se vidi u unutarnje Ja. Struktura i koncept nastali su kao inspiracija radom Josepha Beuysa, poznatog kao “provokatorskog umjetnika”, i njegovim performansom “Kako objasniti slike mrtvom zecu” iz 1965. On je stvarao umjetnost koja je trebala biti “osjećana ili intuitivno gledana, a ne intelektualno shvaćena”. S tim, on sugerira da se ne može sve objasniti. Zbog toga je ovaj plesni solo motiviran kroz pitanja: kako i na koji način možemo objasniti osjećaj ravea? Možeš li “rejvati“ sam? Kako se može prevesti i objasniti nešto što je individualno i neizrecivo? Može li uspjeti u svojoj razradi?

MASA DANCE COMPANY je umjetnička organizacija čiji su osnivači recentni i višestruko nagrađeni plesači i koreografi suvremenog plesa Alexandra Madsen i Ognjen Vučinić. Od svog osnutka, 2009. godine, Masa dance company intenzivno razvija svoje aktivnosti u produkciji i plesnoj edukaciji u zemlji i inozemstvu sa sjedištem u Zagrebu.

Aktualne aktivnosti usredotočene su na:
– stvaranje, proizvodnju, distribuciju i promociju umjetničkih plesnih projekata
– organiziranje edukativnih plesnih programa za različite ciljne skupine

U svim produkcijama i suradnjama, Masa dance company ostaje vjerna svojoj plesnoj poetici. Snažan vizualni pristup, tjelesnost, intuicija, komunikacija i atmosferska stanja specifični su elementi stvaralaštva kompanije. Ova je raznovrsnost omogućena djelomično kroz suradnju s plesačima različitih praksi, glumcima, glazbenicima, pjesnicima, likovnim umjetnicima i drugim umjetnicima iz različitih disciplina. Stil, orginalnost i autentičnost je prepoznata u radu kompanije, te okuplja veliki broj publike. Naše produkcije su posjećene i hvaljene kako ovdje u Hrvatskoj tako i izvan nje.

OGNJEN VUČINIĆ je renomirani hrvatski plesač, koreograf i plesni pedagog u polju suvremenog plesa. Počeo je plesati sa četiri godine u plesnom studiju Zaro, gdje je pohađao satove baleta. 2000. godine seli se u Zagreb i postaje član Zagrebačkog plesnog ansambla gdje pleše u projektima istog sve do 2015. godine. 2009. godine zajedno s Alexandrom Madsen osniva plesnu kompaniju Masa. Tri puta je dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u suvremenom plesu- 2006., 2010., i 2012. godine. Kroz karijeru radi kao plesni pedagog, radeći sa amaterima i profesionalcima.

2019.godine postaje dio tima Instituta za Umetničku Igru u Beogradu na kojem radi kao predavač i koreograf suvremenog plesa.

ALEXANDRA MADSEN diplomirala je Dramaturgiju izvedbe i završila BA studij Suvremenog plesa- nastavnički smjer na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Usavršavala se u Hrvatskoj i inozemstvu kod renomiranih plesnih pedagoga u različitim plesnim praksama (Laban Center London, ImPulsTanz). Bila je stalna članica Zagrebačkog plesnog ansambla (2009-2016) surađujući s mnogim inozemnim koreografima. Istodobno je razvijala vlastitu umjetničku praksu istražujući proširene oblike izvedbenosti i koreografije osnivajući umjetničku organizaciju MasaDanceCompany s Ognjenom Vučinićem. Kao autorica ostvarila je brojne zapažene predstave: TI, ONA, RAVE (ON)!). Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje u predstavi „Hermafroditi duše“ Žaka Valente, a kao koreografkinja, dobitnica je „Nagrade za najperspektivnijeg mladog koreografa” 2004., “Nagrade kritike na Festivalu koreografskih minijatura“ 2011. u Beogradu i Grand Prixa na 6. Međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru za predstavu „TI“ u koautorstvu s Vučinićem. Kao plesna pedagoginja djeluje u Hrvatskoj i u inozemstvu podučavajući suvremeni ples, partnering i improvizaciju. Radi i kao nastavnica u Srednjoj školi za suvremeni ples Umjetničke škole Franje Lučića u Velikoj Gorici te surađuje s Institutom za umjetničku igru u Beogradu i s Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu na studiju Suvremenog plesa. Članica Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela i predsjednica UO Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Živi i radi u Zagrebu.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Subota, 26.08.2023.
21:00