JURIJ KONJAR: BIODEGRADABLES

Koncept: Jurij Konjar
Vizualni identitet: Jurij Konjar, Jaka Šimenc, Katarina Kata Zalar
Kostimografija i scenografija: Katarina Kata Zalar
Oblikovanje svjetla: Jaka Šimenc
Režija, koreografija, izvedba: Jurij Konjar
Video: Jurij Konjar
Glazba: Bonga, Blaž Celerac, Giovanni Battista Pergolesi, Psarantonis
Produkcija: Umjetničko društvo DUM
Izvršna produkcija: Jurij Konjar
Koprodukcija: Društvo za umjetnost pokreta ZaTo, kulturni centar Španski Borci
Posebne zahvale: Dragani Alfirevič, Mateji Bučar, Blažu Celerecu, Zali Dobovšek, Vadimu Fishkinu, Tomažu Gromu, Katji Legin, Juriju Torkaru, Špeli Trošt, Katerini Vlahbey

Posebna zahvala za sav doprinos cijelom procesu, prostoru i potpori sjajnim suradnicima Kati i Jaki, društvu DUM i Španskim Borcima (i cijelom tehničkom timu).

B.O – Biološki otpad, solo je performans u kojem se susreću prostor, objekti i tijelo. U njemu, kroz oluju ideja i svakodnevice, Jurij Konjar iznosi i spaja elemente koji su dovoljno jaki da ustraju.
Biološki otpad zapravo je i nadimak autora Jurija Konjara. Ta fraza je toliko prisutna oko nas da je više ne primjećujemo. Kad se to i dogodi, ponekad je to poziv na aktivizam, ponekad mali osjećaj krivnje… Ali ako samo zastanemo i razmislimo o njegovom značenju, tada se možemo prepustiti elegantnom plesu u kojemu se sve – sve što radimo i jesmo – transformira u savršenom ciklusu, tako da iz raspadnutog i trulog opet dolazi sljedeća iskra; sljedeći život. To je kreacija par excellence.
Ako ih ostavimo da stoje u kutu, trunu i smrde. Ako ih zatvorimo u plastiku, s vremenom postanu pljesnivi i nezdravi. Ako ih skupljamo u kompost, dodajući lišće, kominu, pozivamo crve…odnosno, pustimo li prirodu unutra, i sklonimo ono što nazivamo otpadom…onda za nekoliko mjeseci smanjuju volumen i postaju izvrsni humus, koji opet daje hranu i život. Otpad postaje neprocjenjiv. Na kraju, i mi sami smo dio cjeline, kao organski otpad.

Jurij Konjar slovenski je umjetnik koji djeluje na polju plesa. Nakon školovanja na P.A.R.T.S.-u u Bruxellesu radi na samostalnim projektima. Pretrpio je ozljedu glave 2007. godine te mu je ta ozljeda preusmjerila fokus na potencijal sadašnjeg trenutka.

Dubinskim promatranjem videa Stevea Paxtona, Goldberg varijacije, Konjar pokreće nešto što se danas pretvorilo u improvizacijsku praksu i stvara osnovu za bogati dijalog. U suradnji s Paxtonom (2010.-2016.) izvodi Bound (1982.), Flat (1964.), i Quicksand (2016.), kao i Satisfyin’ Lover (1967.). U 2014. godini pokreće Habitat, nomadski radni prostor za procesno orijentirane prakse. Njegov najnoviji rad Biodegradables premijerno je izveden 2014. godine u Ljubljani. Bavi se kontaktnom improvizacijom i podučava je od 2012.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Srijeda, 24.08.2022.
21:00
Vrsta ulaznice Cijena Rezerviraj
Redovna
Rezerviraj ovdje