JOSIPA ŠTULIĆ: BEŠTIJA

23. 8 / 21:00
JOSIPA ŠTULIĆ: BEŠTIJA

Koncept/ koreografija/ izvedba: Josipa Štulić
Suradnica za pokret: Ksenija Zec
Glazba: Frane Škara
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Fotografija i grafičko oblikovanje: Adrijana Vidić
Kostimografija: Anita Goreta
Likovna podrška: Ivana Štulić
Produkcija: Zadarski plesni ansambl
Zahvala: Zagrebački plesni centar, Zbor Fige, žene iz Zadarskog plesnog ansambla

Beštija je izmaštan lik, po istinitim događajima, priča o animalnom u ljudima.
Beštija je hibrid žene i životinje. Ona simbolizira dualnosti ljudske psihe; pasivno bivanje, ali nagone i akciju. Boji se ponekad sama sebe, iako zavodljiva i snažna, plaha je i nježna.
Brojne tradicije iz svih krajeva svijeta imaju svoja mitološka bića koja imaju određene životinjske osobine ili posebne karakteristike koje su najčešće bile odgovor na strahove ili pojave koje ljudi nisu razumjeli. Autorica progovara o vlastitoj definiciji takvog bića, koje čuči u svima nama.

beštija ž 1. reg.razg.ekspr.hip. životinja; bestija [jadna!; čovjek se muči ko ] 2. razg. pejor. onaj koji ima loša svojstva što se pripisuju zvijeri ili životinji, onaj koji je bez osjećaja, okrutan [~od čovjeka; ~od žene] ◊ tal. bestia ← lat.

Josipa Štulić je plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja, koja posljednjih godina svoj umjetnički rad bazira u rodnom Zadru. Nakon studija u Austriji na Salzburg Experimental Academy of Dance sudjeluje u brojnim predstavama i projektima u Hrvatskoj i inozemstvu kao plesač, gdje se izlaže i inspirira različitim koreografskim i tjelesnim praksama.
Trenutno djelovanje veže uz Zadarski plesni ansambl gdje je angažirana u plesnim predstavama, videima, zatim kao koreograf i plesni pedagog. U posljednjim autorskim radovima koristi glas i tekst, a vokalnu tehniku prakticira pjevajući u zboru Fige. Surađuje s lokalnim video umjetnicima te često staje ispred kamere kao izvođač i sukreator. Svoj primarni medij plesa osim u glas i video želi izmjestiti u svakodnevni kontekst pa je tako i autorica projekta Radionice plesa i pokreta za ne-plesače te zadarskog flash moba. Radi sa slijepim osobama kroz radionice osvještavanja pokreta, u sklopu suradnje s Udrugom slijepih i slabovidnih Zadarske županije te je autorica scenskog pokreta za nekoliko kazališnih ostvarenja. Predaje jogu nakon završene obuke u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Utorak, 23.08.2022.
21:00
Vrsta ulaznice Cijena