IDA HELLSTEN i BENCE MEZEI: DRACULA AND THE GIRL AND THE GLOOMY FOREST (epski solo horor mjuzikl u tri čina)

Tekst i režija: Bence Mezei
Izvedba: Ida Hellsten
Svjetlo: Leon Curk
Asistent probi: Nohemi Barriuso
Produkcijska podrška: Barbara Pocek, Gledališče Glej
Koprodukcija: Gledališče Glej
Podrška: Grad Ljubljana

Dracula and the Girl and the Gloomy Forest nečuvena je oda nestalnoj prirodi stvaranja umjetnosti. Riječ je o energičnom solo nastupu epske veličine, koji veliča ono obično, uspone i padove svakog dana u kojem je nastao.

U ovoj predstavi Bence Mezei istražuje i isprepliće popularne formate suvremenog plesa, horor filma, glazbenog kazališta i epske poezije kako bi stvorio poetsku i istovremeno smiješnu pripovijest o romantičnom, ali često zastrašujućem krajoliku koji se proteže pred pojedincem. Kroz ograničenja narativne forme, žanra horora, bajke i glazbenog teatra, predstava priča burnu priču o usamljenom Drakuli.

Drakula je vampir žedan krvi koji, kao wannabe dramaturg, kreće na putovanje kako bi predstavio svoj scenarij i pronašao prijatelje u gradskom kazalištu. Dok njegov put vodi kroz Turobnu šumu, gdje bezglavi duh – suicidalni glumac, koji jednostavno nije mogao nastaviti dalje – proganja i upoznaje razočaranu Djevojku, bivšu plesačicu, koja radi u filmskoj produkciji. Ovdje počinje priča o njihovoj potrazi za umjetničkom funkcijom, srećom i ljubavi, njihovim borbama s poslom i životom, njihovom susretu i konačnoj smrti.

Povlačeći granicu između trivijalnog i istinskog, amaterskog i profesionalnog, predstava bilježi borbe svakodnevnog života i rada te kroz šumu unutarnjih sukoba – očekivanja, snova, sumnji i želja – traga za mogućnostima oslobađanja: izlazom iz krize.

BENCE MEZEI je plesač, izvođač i kazališni umjetnik koji živi i radi u Budimpešti i Ljubljani. Član je američke skupine Nature Theatre of Oklahoma i s njima je nastupao u Karoline und Kasimir: Noli Me Tangere, Burt Turrido. Opera, No President (A Story Ballet of Enlightenment in Two Immoral Acts), and Pursuit of Happiness.

Bence je napisao, koreografirao i režirao vlastita djela u suradnji sa studentima i profesionalcima, stvarajući predstave smještene između plesa i kazališta. Uključujući UTOPIANOW (in search for a beautiful life), Odyssey Variations – Episode One: Athena’s play, Diary Monologues in 4 Acts, Dracula and The Girl and The Gloomy Forest, i ’22 The Fall of Man.

Nastupao je, surađivao i plesao za razne koreografe, kazališne i plesne kompanije tijekom proteklog desetljeća, uključujući Lionela Hochea, Anh Ngoc Nguyen, Adrienn Hód, EnKnapGroup, Club Guy i Roni, Dollardaddy’s, SNG Nova Gorica, Theatre Glej i Nature Theatre of Oklahoma. Predavao je na budimpeštanskoj kazališnoj glumačkoj akademiji (Pesti Magyar Színiakadémia) i dijeli Župančičevu nagradu s EnKnapGroup za izvanredan rad i utjecaj na slovensku plesnu scenu.

Benceov rad sastoji se od mješavine osobnih priča i drugih materijala transformiranih kroz kazališne metode, s ciljem generiranja događaja koji pomiču granice svih prisutnih sudionika.

IDA HELLSTEN je studirala suvremeni ples na SEAD-u u Salzburgu (2005.-2008.) i od tada radi kao plesačica i izvođačica u Švedskoj i inozemstvu. Pet godina bila je stalni član plesne trupe En Knap Group iz Ljubljane, preko koje je surađivala s raznim koreografima i redateljima te gostovala diljem svijeta. Od 2017. živi u Stockholmu, sudjeluje u raznim projektima kao plesačica i izvođačica. Radi s publikom različite dobi, gdje ponekad koristi glas, tekst i pjevanje kao alate za izvođenje.

Datum igranja
Vrijeme igranja
Lokacija
Petak, 25.08.2023.
21:00